Μέχρι το παρά πέντε τρέχει η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τα τελευταία προαπαιτούμενα ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ. Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται για άλλη μία συνεδρίαση του EuroWorking Group, με θέμα την Ελλάδα, στις 29 Ιουνίου.

Το ΤΑΙΠΕΔ χθες προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του ΔΕΣΦΑ με την οποία οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για να συμμετάσχουν σε διεθνή δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την απόκτηση συμμετοχής του 66% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις: τη φάση προεπιλογής και τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Η προθεσμία για την καταρχήν εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 24 Ιουλίου, ενώ Χρηματοοικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι είναι οι Alantra Greece Corporate Advisors, Alpha Bank, η δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη και η Clifford Chance LLP.

Το δεύτερο προαπαιτούμενο που εκκρεμεί διευθετήθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ενέκρινε την πρόταση του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρου Βενιάμη, για παράταση για ένα ακόμη έτος, το 2018, της εθελοντικής συνεισφοράς των Ελλήνων εφοπλιστών στα έσοδα του κράτους.

Το τρίτο προαπαιτούμενο είναι να εκδοθούν και να πληρωθούν έως το τέλος του Ιουνίου το 10% των συντάξεων του 2016 εφαρμόζοντας το «τσεκούρι» από τον νόμο Κατρούγκαλου. Μέχρι τώρα έχει εκδοθεί μόλις το 6% των συντάξεων του 2016.
Τρίτο ανοιχτό προαπαιτούμενο, η προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Πέμπτη το EuroWorking Group θα εξετάσει εκ νέου τον κατάλογο των 140 προαπαιτούμενων προκειμένου να δώσει το πράσινο φως στο ESM να συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα και να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ.

Στην Αθήνα το κουαρτέτο

Στην Αθήνα καταφθάνουν οι θεσμοί όχι για την διαπραγμάτευση αλλά και το συνέδριο του Economist.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) αναμένεται να περιγράψει «τα επόμενα βήματα μετά τη δεύτερη αξιολόγηση» ενώ από νωρίς το πρωί Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φρανσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νίκολας Τζιαμαριόλι (ESM) θα συνομιλήσουν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για τον «ελληνικό οικονομικό μαραθώνιο» ο οποίος βρίσκεται – σύμφωνα με την ατζέντα του συνεδρίου- «ακόμα σε εξέλιξη».

Τα μηνύματα των δανειστών αναμένονται την ώρα που στην Αθήνα, κλείνουν τα τελευταία προαπαιτούμενα στη λίστα των 140 δράσεων μέσω των οποίων περνά η εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ.