Στον «πάγο» έχει παραμείνει εδώ και πολύ καιρό το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων κάτι που επιβεβαιώνεται και από την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που δεν προχωρά και έχει «παγώσει» αλλά και η αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν εγκαίρως την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος έριξαν έξω τον προϋπολογισμό. Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές επιχείρησαν να διαμορφώσουν ένα πιο αισιόδοξο κλίμα, καθώς αρκετοί πλήρωσαν εφάπαξ με πιστωτική κάρτα αλλά τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών κάθε άλλο παρά αισιόδοξα.

Όμως η αγωνία επιτείνεται ακόμη περισσότερο καθώς τους επόμενους μήνες το ημερολόγιο πληρωμών θα είναι βαρύ, με ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, τις υπόλοιπες δόσεις φόρου εισοδήματος αλλά και τις δηλώσεις ΦΠΑ.
Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν υστέρηση 730 εκατ. ευρω στα έσοδα του Ιουλίου (τακτικός προϋπολογισμός), μήνας στον οποίο έπρεπε να εισπραχθεί η πρώτη δόση από το φόρο εισοδήματος του 2017. Υπενθυμίζεται ότι τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, δημιουργώντας ένα νέο "φέσι" ύψους 671 εκατ. ευρώ.

Στο επτάμηνο καταγράφεται εξίσου σημαντική υστέρηση στα έσοδα, της τάξης των 656 εκατ. ευρω η οποία οφείλεται σε καθυστερήσεις έναντι των στόχων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Στο επτάμηνο επίσης, συνεχίστηκε και η υπερσυγκράτηση δαπανών καθώς παρατηρείται επιπλέον περικοπή τους (έναντι του στόχου) κατά 1,5 δισ. ευρω.

Με την μέθοδο αυτή το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού παραμένει πολλαπλάσιο σε σχέση με το στόχο. Ανήλθε σε 3,053 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος αφορούσε σε πρωτογενές αποτέλεσμα 2,098 δις ευρώ και έναντι περυσινής επίδοσης 2,715 δισ. ευρώ. Σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσιάζει έλλειμμα 1,322 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,676 δισ. ευρώ πέρυσι και έναντι στόχου για έλλειμμα 2,280 δις ευρώ στο Μεσοπρόθεσμο.