Το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών κατόπιν απόφασης των συμβολαιογραφικών συλλόγων, σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στην αντιμετώπιση των οφειλετών από πλευράς Δημοσίου και τραπεζών, με προσανατολισμό στο «κυνήγι» των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Σταδιακά μέσα στο επόμενο τρίμηνο οι τράπεζες θα αναπτύξουν και δικές τους πρωτοβουλίες διαχείρισης των ακινήτων τους από πλειστηριασμούς, ενώ από τον Αύγουστο και μετά το τοπίο θα αλλάξει πλήρως με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Στο στόχαστρο θα μπουν μεγάλα ακίνητα μεγάλων οφειλετών, αξίας άνω των 400.000 ευρώ, και καταστήματα, τα οποία θα αποτελέσουν το «υλικό» των επικείμενων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Μιλώντας σε συνέδριο για τα «κόκκινα» δάνεια, ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Θ. Μητράκος, προανήγγειλε τη διενέργεια των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον Αύγουστο.

Το τοπίο των πλειστηριασμών θα αλλάξει πλήρως, αφού οι τράπεζες θα αναπτύξουν και δικές τους πλατφόρμες διαχείρισης των ακινήτων τους, καθώς αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά το «στοκ» τους από ακίνητα που θα καταλήξουν σε αυτές μέσω των επικείμενων πλειστηριασμών. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τη δημιουργία διαδικασίας ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την πώληση ιδιόκτητων ακινήτων της.

Η απόφαση των συμβολαιογράφων έρχεται κατόπιν πολύμηνης αποχής τους από τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατά την οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, διαπίστωσαν ότι δεν έχει αναληφθεί καμία επίσημη πρωτοβουλία σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη διενέργεια πλειστηριασμών. Η συντονιστική επιτροπή των συμβολαιογράφων διαπιστώνει ότι στο διάστημα αυτό κάποιοι οφειλέτες των οποίων η πρώτη κατοικία βρίσκεται σε κίνδυνο διευκολύνθηκαν.

Ωστόσο, ένας άλλος «μεγάλος αριθμός οφειλετών, με οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας ως δικαιολογία και καλυπτόμενοι από την αποχή των συμβολαιογράφων, αποφεύγουν την εκπλήρωση ή τον διακανονισμό των οφειλών τους, ενώ έχουν τη σχετική δυνατότητα, αδικώντας κατάφωρα όσους από τους συμπολίτες μας προσπαθούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους