Με τη θετική ψήφο των 143 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (απουσίαζε δικαιολογημένα ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος), των εννέα βουλευτών των ΑΝΕΛ, αλλά και της ανεξάρτητης βουλευτού Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, η οποία έδειξε να ψάχνει το επόμενο κόμμα της, εγκρίθηκε αργά χθες το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018.
Το «ναι» των 153 βουλευτών -έναντι 144 «όχι» και τριών απόντων- ισοδυναμούσε με έγκριση των σκληρών μέτρων του 2018.Παρά το γεγονός ότι η φετινή διαδικασία χαρακτηρίστηκε ως η πιο «ήρεμη» των τελευταίων ετών -δεν υπήρξε καν διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών-, το προεκλογικό άρωμα ήταν έντονο. Τόσο λόγω των χριστουγεννιάτικων τροπολογιών παροχών της κυβέρνησης όσο και από την επαναφορά του συνθήματος της ΝΔ για εκλογές τώρα.
Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν και τα αναπάντεχα. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης ψήφισε πρώτος και έφυγε εν μέσω χειροκροτημάτων σχεδόν τρέχοντας για το μαιευτήριο όπου η σύζυγός του Πόπη Καλαϊτζή ετοιμαζόταν να φέρει στον κόσμο το πρώτο τους παιδί. «Ηταν καλή η συζήτηση, πάμε καλά. Αντί να μειωνόμαστε, αυξανόμαστε» σχολίασε ο πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση για πιθανό ανασχηματισμό ο κ. Τσίπρας γέλασε και περιορίστηκε να πει στους δημοσιογράφους ότι πήγε στην αίθουσά τους μόνο για ευχές.