Σε φάση επανασχεδιασμού της στρατηγικής της εισέρχεται η Νέα Δημοκρατία, κρατώντας, όμως, αναλλοίωτα τα βασικά χαρακτηριστικά του υφισταμένου, αφού ζητούμενο ήταν και παραμένει η διατύπωση μιας συνολικής πρότασης εξόδου από την κρίση με στόχευση στα μεσαία και ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το προσεχές διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τα περιθώρια, μια και μετατίθεται χρονικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, να αποκαλύψει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τις θετικές προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση. 

Ωστόσο, δεν έχει ψευδαισθήσεις, ώστε να θεωρεί εύκολη υπόθεση την αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος. Κι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που στην Πειραιώς αναζητούν «εύλογες» προτάσεις προκειμένου να καμφθεί η δυσπιστία της κοινής γνώμης έναντι του «παλιού» πολιτικού συστήματος. Σε αυτή τη βάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέραν της πρόταξης πολιτικών πρωτοβουλιών και δράσεων που θα κατατείνουν στην ανάκτηση του ηγεμονικού ρόλου που είχε το κόμμα του στον μεσαίο χώρο, μελετά την ανανέωση σε πρόσωπα -όχι απαραίτητα ηλικιακά- καταξιωμένα στους επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους δραστηριοποίησής τους.

«Υπάρχει κι άλλος δρόμος»

Τις προάλλες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Voria, περιέγραψε σε μία πρόταση τον στόχο του και συγχρόνως ιεράρχησε τις προτεραιότητες των προσεχών κινήσεων. «Εμείς συνεχίζουμε με υπευθυνότητα και δυναμισμό την αντιπολίτευσή μας, προβάλλοντας το δικό μας θετικό σχέδιο για τη χώρα. Θέλω να κερδίσω την εμπιστοσύνη του λαού μας και την αξιόπιστη προσδοκία ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος για την Ελλάδα». Είναι προφανείς οι στόχοι του, ώστε αφενός να στείλει ένα μήνυμα στα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα ότι θα επιδιώξει να καταθέσει ένα ρεαλιστικό όραμα, αφετέρου να καταθέσει μια συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, βλέποντας ότι ένα μεγάλο μέρος της καταρρέουσας μεσαίας τάξης έχει αρχίσει να «συνηθίζει τη συνήθεια» (όπως είχε πει ο Γ. Γκρας), αισθάνεται ότι πρέπει να κινηθεί γρήγορα, προκειμένου να στηρίξει το επιχείρημα, γιατί η χώρα χρειάζεται «πολιτική αλλαγή» και συνακόλουθα «ένα καλύτερο αύριο», το οποίο θα επιχειρήσει να διατυπώσει με ευθύνη και θετικές προτάσεις και έχοντας στο φόντο έναν «νέο πατριωτισμό».

Εν τω μεταξύ, ο εμπλουτισμός του πολιτικού λεξιλογίου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με την έννοια του «νέου πατριωτισμού» -που στο εξής λέγεται ότι θα χρησιμοποιεί συχνότερα- έρχεται να συνοδεύσει το «ελληνικό σχέδιο μιας ευρωπαϊκής Ελλάδας», για το οποίο μίλησε πρόσφατα στη Βουλή. Θεωρείται βέβαιο, όπως υποστηρίζουν συνομιλητές του, ότι αυτή η αναφορά υποδηλώνει τη σαφή πρόθεση του να πάρει την πρωτοβουλία από τους δανειστές ώστε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που προτάσσει να είναι «ελληνικής προέλευσης» με σκοπό να διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή. Λένε στη Νέα Δημοκρατία ότι, αντί να αποφασίζουν οι άλλοι για μας, αποφασίζουμε εμείς. Αποσπούμε από τους δανειστές τη διαμόρφωση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων, και καταθέτουμε ένα «εθνικό σχέδιο» που δεν θα είναι «συνιδιοκτησία» κυβέρνησης και δανειστών, αλλά «ιδιοκτησία» του ελληνικού λαού. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η φρασεολογία που χρησιμοποιεί το τελευταίο διάστημα ο Κυρ. Μητσοτάκης έναντι των δανειστών, στους οποίους αποδίδει ευθύνη, γιατί συνήψαν «ιερή συμμαχία» με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στην προκειμένη περίπτωση επιχειρείται να αναδειχθεί η εν γνώσει του Αλέξη Τσίπρα εξόντωση της μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Διάλογος με τη κοινωνία

Ο επανασχεδιασμός της στρατηγικής ή, κατά τους παροικούντες την Πειραιώς, η «προσαρμογή της στρατηγικής στα νέα δεδομένα που προκύπτουν μετά τη ψήφιση των μέτρων» περιλαμβάνει, πλην όλων των άλλων, και την απευθείας επικοινωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τους πολίτες. Μια σειρά επισκέψεων στην περιφέρεια και στα αστικά κέντρα, όπου ο διάλογος με τους πολίτες θα είναι ανοιχτός και χωρίς τη συμμετοχή της οργανωμένης κομματικής βάσης, αλλά και συναντήσεις με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς καθώς και με κινήσεις πολιτών, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ευρύτερων κοινωνικών συγκλίσεων. Το νέο στοιχείο που θα προστεθεί σε αυτή την πορεία, το οποίο φιλοδοξούν στη Νέα Δημοκρατία ότι θα αποφέρει την επανασύνδεσή της με τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, είναι να καταστεί σαφές πως τα μέτρα που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, πέρα από αναποτελεσματικά, είναι και καταστροφικά.
Οπως λένε στελέχη που έχουν επιφορτιστεί με την ανάλυση των επιπτώσεων του τέταρτου μνημονίου, οι συνέπειες δεν αφορούν μόνο τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους, αλλά και τους εργαζομένους στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν εισηγήσεις να γίνουν «διορθωτικές» κινήσεις προς την κατεύθυνση των δημοσίων υπαλλήλων -που, σημειωτέον, στην πλειονότητά τους στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-, προκειμένου να βρεθεί «σημείο συνεννόησης» και να αρθούν στερεότυπα και προκαταλήψεις ένθεν και ένθεν.

Διεύρυνση και «πλειοψηφικό ρεύμα»

Από το μυαλό του Κυρ. Μητσοτάκη δεν έφυγε ποτέ το άνοιγμα του κόμματος στη μεγάλη δεξαμενή των προοδευτικών αστικών δυνάμεων. Αλλωστε, όσοι παρακολουθούν την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια αλλά και όσοι μοιράζονται μαζί του σκέψεις για το μοντέλο διακυβέρνησης που θέλει να εφαρμόσει εκτιμούν ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν σοβαρές διεργασίες με σκοπό τη διεύρυνση προς το Κέντρο και την άντληση ψηφοφόρων ακόμα και από τη μετριοπαθή Αριστερά. Τούτων δοθέντων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει αποφασίσει ότι θα πορευθεί στα βήματα του Μακρόν. Το κεντρώο προφίλ του Μακρόν ταιριάζει με τις απόψεις του Κυρ. Μητσοτάκη, που αφορούν τη μείωση των φόρων, την ανοιχτή κοινωνία, την «άλλη» Ευρώπη, την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, όπως και τις μεταρρυθμίσεις. Υπό αυτή την έννοια, επισημαίνουν όσοι βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, οι εξελίξεις στην Ευρώπη ευνοούν την ανάληψη εκ μέρους του αποφάσεων που συνάδουν με τα χαρακτηριστικά του «ανατροπέα» με τα οποία διεκδίκησε και κέρδισε την ηγεσία. Βέβαια, αντίστοιχες φιλόδοξες πρωτοβουλίες στο παρελθόν από τους προκατόχους του συνάντησαν αντιδράσεις στο εσωτερικό, εν πολλοίς αναντίστοιχες με τις προσδοκίες των φίλων και των ψηφοφόρων του κόμματος. «Η δυσαρέσκεια του κόσμου δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιου είδους αμφισβητήσεις», απαντούν από την οδό Πειραιώς και τονίζουν πως η «πλατιά κοινωνική συμμαχία», που βρίσκεται στο επίκεντρο του εν εξελίξει σχεδιασμού, είναι αυτή που θα βάλει τις βάσεις για τη δημιουργία «πλειοψηφικού ρεύματος στην κοινωνία».

Από την εφημερίδα "Επένδυση"