Οι εξαγγελίες στο Προσυνέδριο των Ιωαννίνων. Η ΝΔ δίπλα σε ασθενείς και αδύναμους. Τέλος η ταλαιπωρία στις ουρές του ΕΟΠΥΥ για όσους έχουν χρόνιες παθήσεις

Μια πρώτη εικόνα από το κοινωνικό πρόσωπο της ΝΔ έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη δημόσια δέσμευσή του για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για καρκινοπαθείς και ΑμεΑ. Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε στην κίνηση αυτή, μόλις έγινε γνωστό ότι συγκεκριμένο φάρμακο για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα αποσύρεται από τη Θετική Λίστα των σκευασμάτων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

«Κανένας καρκινοπαθής δεν θα ξανασταθεί σε ουρά για τα φάρμακά του. Θα του παραδίδονται σπίτι του» σημείωναν από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, με τον ίδιο να επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του σήμερα, στο 3ο Προσυνέδριο της ΝΔ που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα. «Το ίδιο θα συμβεί και για όσους συμπολίτες μας πάσχουν από κάποια σοβαρή χρόνια πάθηση και σήμερα ταλαιπωρούνται, με απάνθρωπο τρόπο, στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ» ξεκαθάριζαν επίσης από την οδό Πειραιώς.

Η κίνηση Μητσοτάκη, όπως τόνιζαν στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου» οι συνεργάτες του, αποτελεί την αυτονόητη απάντηση της ΝΔ στη ντροπιαστική διαδικασία την οποία έχει αναιτίως επιβάλει στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατ’ οίκον διανομή θα αφορά τη διανομή φαρμάκων στους καρκινοπαθείς και στους πολίτες με σοβαρές χρόνιες παθήσεις (ρευματοπάθεια, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά.).

Ηδη το «γαλάζιο» οικονομικό επιτελείο κάνει λόγο για ασήμαντο κόστος -το οποίο έχει υπολογιστεί από τη ΝΔ-, ενώ ο τομέας Υγείας του κόμματος έχει επεξεργαστεί τους τρόπους, έτσι ώστε να φτάνουν εγκαίρως τα φάρμακα στα σπίτια των ανθρώπων που τα έχουν ανάγκη. Εκτός από τη συγκεκριμένη δέσμευση, στο σημερινό Προσυνέδριο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει μια μεγάλη δέσμη προτάσεων που θα έχουν στο επίκεντρό τους τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν βρεθεί στα χρόνια της κρίσης σε μεγαλύτερη οικονομική δυσχέρεια.

Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να καταδείξει ότι η φτώχεια μπορεί να ξεριζωθεί μόνο με δουλειές και όχι με προσωρινά και ψηφοθηρικά επιδόματα. Στο πλαίσιο αυτό κατά την τοποθέτησή του στις 7 το απόγευμα θα αναδείξει πολλές από τις δεσμεύσεις της επόμενης κυβέρνησης στον χώρο της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ασφάλισης και της Υγείας. Οι τρεις ενότητες του Προσυνεδρίου είναι: «Στηρίζοντας στην πράξη αυτούς που το έχουν ανάγκη», «Οι σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες Υγείας για όλους» και «H επόμενη μέρα για την κοινωνική ασφάλιση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόκειται να στρέψει τα πυρά του και προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον πως έχει αποτύχει παταγωδώς να εφαρμόσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα πολιτικών που θα μειώσει τη φτώχεια, θα αυξήσει την κοινωνική κινητικότητα και θα διασφαλίσει τις αναγκαίες υπηρεσίες στην Υγεία και στην κοινωνική πρόνοια, όπως συμβαίνει σε σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. «Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής λειτουργεί, δυστυχώς, σήμερα ως πρόσχημα για την οικοδόμηση ενός νέου πελατειακού κράτους» θα τονίσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του Τύπου».

Και στο Προσυνέδριο των Ιωαννίνων παίρνουν μέρος κυρίως άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τον κομματικό μηχανισμό, όπως ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, πρώην μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ο δήμαρχος Εδεσσας Δημήτρης Γιάννου, από τους πρώτους που εφήρμοσαν στον δήμο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η Ιωάννα Περτσινίδου, κοινωνική λειτουργός που εργάζεται στην Praksis τα τελευταία πέντε χρόνια ως υπεύθυνη Προγραμμάτων Αντιμετώπισης της Φτώχειας, ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής της Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, που έχει διατελέσει διοικητής του ΙΚΑ, και πολλοί άλλοι.


Γιώργος Δ. Ευθυμίου