Τους βουλευτές του σε οιωνοσκόπους μετέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη σκανδαλώδη υπόθεση Novartis.

Από την ώρα που έγινε γνωστό ότι η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή μέχρι την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ, οι περισσότεροι από τους βουλευτές γνώριζαν μέσω διαρροών που διάβαζαν στα ρεπορτάζ ποια θα είναι η εισήγηση.

Ωστόσο, το χρονικό εύρος λειτουργίας της επιτροπής, όπως και το «βάθος» της έρευνας που θα κάνει η επιτροπή της Βουλής, ήταν και παραμένει γρίφος, ακόμα και μετά τα όσα είπε δημοσίως ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του. Κι αυτό γιατί, από την αρχή της υπόθεσης, σε κυβέρνηση και κόμμα διαμορφώθηκαν δύο γραμμές. Η μία που έλεγε ότι «πρέπει να πάμε μέχρι τέλους» και η άλλη (την υποστήριξαν τα μεγαλύτερα σε ηλικία στελέχη) που δεν ήθελε «νέο ’89».

Ο μουντζούρης

Με δεδομένη την κείμενη νομοθεσία, άπαντες γνωρίζουν ότι η πιθανότητα να προσκρούσει η προανακριτική πάνω σε παραγραμμένα αδικήματα είναι σφόδρα πιθανή, ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό δεν φαίνεται να αποθάρρυνε τον κ. Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε -κατά πληροφορίες- σε συνομιλητές του ότι, αν η κυβέρνηση κάνει πίσω στην υπόθεση αυτή, τότε δεν θα έχει τι να πει στην κοινωνία, η οποία έδειξε να κατανοεί την ανάγκη για τον επώδυνο συμβιβασμό του 2015 και επανεξέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν τα καταφέρει η επιτροπή να εντοπίσει ευθύνες και να στοιχειοθετήσει το αδίκημα της απιστίας «επ’ ευκαιρία», τόσο το καλύτερο για την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα, αν αυτό δεν καταστεί δυνατό λόγω της παραγραφής, τότε σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ θα «ρίξει τον μουντζούρη» στον Ευάγγελο Βενιζέλο, κατηγορώντας τον ότι με δικές του εμπνεύσεις το πολιτικό σύστημα ανοίγει ομπρέλα προστασίας σε πολιτικούς για το αδίκημα της απιστίας, την ώρα που άλλοι κρατικοί λειτουργοί οδηγούνται στο σκαμνί.

«Βενιζέλος νομοθετεί, Βενιζέλος αθωώνει τον εαυτό του» θα είναι το σύνθημα που θα φωνάξουν τα κυβερνητικά χείλη, αν οι δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι που μεσολάβησαν λειτουργήσουν ως «γομολάστιχα» αδικημάτων για πολιτικά πρόσωπα.

Στο στόχαστρο

Ως προς τα πρόσωπα που θα ερευνηθούν, όλα δείχνουν ότι -με αφορμή την έρευνα- εκείνος που πολιτικά στοχοποιείται από την κυβέρνηση είναι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης.

Θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι όσο περνούν οι ημέρες ο Αδωνις Γεωργιάδης καθίσταται σταδιακά ο «αδύναμος κρίκος» και αποτελεί πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού όσο του παρέχει καθημερινή στήριξη τόσο ταυτίζεται ουσιαστικά η αξιωματική αντιπολίτευση μαζί του, ενώ έχουν ήδη «αποκεφαλιστεί» δύο στελέχη (Παπακώστα, Αντώναρος) για χάρη του. Μάλιστα, οι κυβερνητικοί θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διευρύνουν τη «ρωγμή» καραμανλικών - προεδρικών που φάνηκε να δημιουργείται με αφορμή τον Αδωνη Γεωργιάδη. Με βάση αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, και ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον των βουλευτών του αναμένεται να παρουσιάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «όμηρο» ομάδας στελεχών περί τον Α. Γεωργιάδη μέσα στη Νέα Δημοκρατία.

Το διαζύγιο

Το στοιχείο πάντως που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο δεν είναι άλλο από τον «υπόγειο» πόλεμο της κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Οσο κι αν προσπαθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να μιλάει μόνο με θετικά λόγια για τον Γιάννη Στουρνάρα, το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή εξελίσσεται μια πολιτική διελκυστίνδα μεταξύ της κυβέρνησης και του κεντρικού τραπεζίτη. Τυπικά, αυτή αφορά τους όρους που θα διέπουν την έξοδο από τη μνημονιακή σύμβαση και τα αποθέματα της ελληνικής οικονομίας που θα επιχειρήσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Ο κεντρικός τραπεζίτης (η σύζυγος του οποίου έχει βρεθεί στο στόχαστρο της δικαστικής έρευνας και για την υπόθεση Novartis) «άδειασε» ηχηρά τον πρωθυπουργό, αφού λίγες ώρες μετά την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για έξοδο από το μνημόνιο χωρίς πιστοληπτική γραμμή, ο ίδιος ζήτησε από τους εταίρους όχι απλώς πιστοληπτική γραμμή, αλλά να εξειδικεύσουν μάλιστα τη μορφή της στήριξης που θα λάβει η ελληνική οικονομία μετά το τέλος του προγράμματος.

«Επί της ουσίας επιζητεί και επιδιώκει ένα νέο μνημόνιο ίσως για να μην πιστωθεί επιτυχία η κυβέρνηση της Αριστεράς και διεκδικήσει με καλούς όρους την επόμενη εκλογική νίκη» εξηγούν συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα που δεν βλέπουν με καλό μάτι τις παρεμβάσεις Στουρνάρα κόντρα στη γραμμή της κυβέρνησης.

Αν και για την ώρα δεν σηκώνουν ψηλά το θέμα, είναι σίγουρο πως το επόμενο διάστημα, και αφού καθίσει η σκόνη από την προανακριτική, η διαμάχη με τον Γιάννη Στουρνάρα θα έχει κι άλλα επεισόδια, χωρίς να αποκλείεται και το «θεσμικό διαζύγιο».

Ψάχνουν «πάντσερ»

Το άλλο ζήτημα που πονοκεφαλιάζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η σύνθεση που θα έχει η ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική. Ολοι κατανοούν ότι η σύγκρουση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Αδωνη Γεωργιάδη θα είναι μια άκρως απαιτητική υπόθεση και σκανάρουν έναν-έναν τους βουλευτές που θα μπορούσαν να παίξουν στα ίσα το «βαρύ πυροβολικό» της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης...

«Το παιχνίδι θα είναι κατά 20% νομικό και κατά 80% πολιτικό» εξηγεί κοινοβουλευτικό στέλεχος που συμμετέχει στις συζητήσεις για τη σύνθεση της δεκαμελούς ομάδας βουλευτών και συμπληρώνει «στην επιτροπή χρειαζόμαστε “πάντσερ” που θα τα καταφέρνουν και στα νομικά, καθώς η αντιμετώπιση Βενιζέλου και Λοβέρδου, που θα υπερασπίζονται την υστεροφημία τους, απαιτεί τσαγανό και αντανακλαστικά».

Παράλληλα, πονοκέφαλο αποτελεί και για το επικοινωνιακό επιτελείο η καθημερινή διαχείριση της σύγκρουσης σε περίπτωση που οι εργασίες της επιτροπής κρατήσουν λίγες εβδομάδες, καθώς η επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης έχει και αυτή μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αφού στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι δέχονται πόλεμο από τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ.

Σημείο-κλειδί θεωρούν, δε, τον πρώην υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας και, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει σκάνδαλο, απαντά επί της ουσίας σε όσους αμφισβητούν την αξιοπιστία των υπό προστασία μαρτύρων.

Η επιχείρηση για να  «κουκουλώσουν» τις  ευθύνες Κουρουμπλή

Τεράστια είναι η αγωνία της κυβέρνησης να βγάλει «λάδι» τον Παναγιώτη Κουρουμπλή όσον αφορά την υπόθεση Novartis. Τέτοια, μάλιστα, που στην πρόταση που κατέθεσε περί «σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης», αποφεύγει να αναφέρει καν το όνομά του και βάζει τα… αρχικά του!

«Σχετικά πάντως με τις αναφερόμενες πράξεις στο έγγραφο που απέστειλαν οι βουλευτές Α. Χριστοφιλοπούλου, Α. Λοβέρδος και Β. Κεγκέρογλου σχετικά με τον πρώην υπουργό Υγείας Π.Κ. για το ζήτημα της μη έκδοσης δελτίου τιμών στο πρώτο εξάμηνο του 2015, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι παράμετροι της τιμολόγησης των φαρμάκων αποτελούσαν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Ως εκ τούτου, η τελική διαμόρφωση του δελτίου τιμών δεν μπορούσε να γίνει αυτοτελώς και αυτοδυνάμως από την ελληνική πλευρά, γεγονός που οδήγησε σε ολιγόμηνη καθυστέρηση» γράφει η κυβερνητική πρόταση, που αθωώνει προκαταβολικά τον «Π.Κ.»…

Σε περίπτωση βέβαια που κάποιος έχει την οποιαδήποτε ένσταση επ’ αυτού, η αμέσως επόμενη φράση κλείνει άρον-άρον το ζήτημα: «Αυτό εξηγεί την ουσία της καθυστέρησης, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ποινική ευθύνη ενδεχομένως εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων έχει αποσβεστεί».

Ο κ. Κουρουμπλής διατέλεσε υπουργός Υγείας από τις 27 Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τις 28 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, ενώ μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου πήρε «μεταγραφή» στο Υπουργείο Εσωτερικών και αργότερα στο Ναυτιλίας. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένοι να επιμείνουν στη διερεύνηση των πιθανών ευθυνών του όσον αφορά στη Novartis - και όχι μόνο. «Υπάρχουν υπόνοιες για τον κ. Κουρουμπλή για το 2015, ότι ενδεχομένως υπάρχουν κάποιες παράνομες ενέργειες. Πρέπει να διερευνηθεί αυτό» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης. «Η κυβερνητική πλειοψηφία κλείνει και κάθε περαιτέρω διερεύνηση των καταγγελιών κατά του υπουργού της Π. Κουρουμπλή» κατήγγειλε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Και ο Αντώνης Σαμαράς στη μήνυση που κατέθεσε προχθές κάνει ευθέως λόγο για εμπλοκή του κ. Κουρουμπλή και στέκεται ιδιαίτερα στη συνάντηση που φέρεται να είχε με τον Κ. Φρουζή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.