Ολοένα και πιο βαρύ γίνεται το κλίμα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις ενέσεις αισιοδοξίας από τον πρωθυπουργό. Ενδεικτικά της συζήτησης που θα ανοίξει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε ύστερα από αρκετό καιρό και έπειτα από πιεστική απαίτηση των βουλευτών για ενημέρωση σε σχέση με τη διαπραγμάτευση και τις επόμενες κινήσεις, από τον πρωθυπουργό αλλά και το οικονομικό επιτελείο. Μεγάλο μέρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί πλέον ανοιχτά το αφήγημα της μνημονιακής εξόδου, καθώς εκτιμά ότι, όσο παραμένουν οι πολιτικές λιτότητας και δεν «ξηλώνονται» μνημονιακές δεσμεύσεις, η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να υποστηρίξει το success story του τέλους της επιτροπείας. «Αν συνεχίσουμε έτσι, θα μας κυνηγάει για να μας δείρει ο κόσμος στους δρόμους» επισημαίνουν, εκφράζοντας την αγωνία τους.

Στη συνεδρίαση της ΚΟ ο κ.Τσίπρας μπορεί να εμφανίστηκε σταθερός στη γραμμή «Τα καταφέρνουμε, τον Αύγουστο βγαίνουμε από το μνημόνιο», ωστόσο, όταν οι κάμερες έφυγαν και έκλεισαν οι πόρτες, εμφανίστηκαν οι δραματικές διαστάσεις της ανησυχίας που υπάρχει σε μερίδα βουλευτών για το πού πάει η κατάσταση και σε ποια -κατά τη γνώμη τους- κατεύθυνση πρέπει να στρίψει η κυβέρνηση.

Και πάλι πρώτος αποδόμησε το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» ο Νίκος Φίλης, ο οποίος έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των -μνημονιακών- ήλων. Χρησιμοποιώντας τους ίδιους όρους (Παράδεισος και Κόλαση) που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τις αποκαλύψεις για τα Paradise Papers, ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι τον Αύγουστο «δεν πάμε από την Κόλαση στον Παράδεισο. Δεν βγαίνουμε από το μνημόνιο, αλλά από τη δανειακή σύμβαση». Ο Νίκος Φίλης προχώρησε, μάλιστα, ένα βήμα ακόμα, επισημαίνοντας δυσκολίες που ορθώνονται από την κυβερνητική πολιτική. Επειδή μάλιστα το μνημόνιο είναι ενσωματωμένο στην εθνική νομοθεσία, άνοιξε τη συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει προς την κατεύθυνση της απαλλαγής από τις μνημονιακές πολιτικές. Ο κ. Φίλης, προτάσσοντας πλέον τη δική του πλατφόρμα, φιλοδοξεί να συσπειρώσει πάνω σε ζητήματα που ανοίγει όσο το δυνατό περισσότερα στελέχη, πέρα από τις κάθετες διαχωριστικές γραμμές των τάσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκτός από την άποψη για το πώς πρέπει να διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα, ο Ν. Φίλης έθεσε (επί της ουσίας στον ηγέτη των «53+» Ευκλείδη Τσακαλώτο) θέματα:

Αμεσης επαναδιαπραγμάτευσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, γιατί με 3,5% δεν υπάρχουν περιθώρια άσκησης κοινωνικών πολιτικών.
- Αμεσων αλλαγών στο Ασφαλιστικό, με ελάφρυνση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
- Μείωσης του ΕΝΦΙΑ, αφού εισπράττονται 2,6 δισ., αντί των 3,2 δισ. που έχουν προϋπολογιστεί.
- Επιμονής στη ρύθμιση (περαιτέρω παραμετροποίηση παρέμβασης) του χρέους, με ή χωρίς ΔΝΤ στη συμφωνία.
- Απαίτησης των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων
- Επίσης, επέμεινε ιδιαίτερα στο ζήτημα των πλειστηριασμών κατοικιών, ζητώντας να μην αλλάξει χέρια και σε πολύ χαμηλή τιμή η «λαϊκή κατοικία» επί αριστερής διακυβέρνησης.

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο λεπτομέρειες ως προς το γιατί τα σπίτια πλειστηριάζονται με την εμπορική τους αξία και όχι με την αντικειμενική, στη βάση της οποίας φορολογούνται οι ιδιοκτήτες. Παράλληλα, ζήτησε ρύθμιση ώστε να μπορεί ο ιδιοκτήτης να έχει την ευκαιρία να αγοράσει το δάνειό του προτού το αγοράσει το fund, για να καταφέρει τελικά να σώσει το σπίτι του.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, αναφερόμενος στην περίοδο που απομένει, υποστήριξε ότι υπάρχει το δίλημμα για τον ΣΥΡΙΖΑ να εξετάσει ποιες από τις πολιτικές που εφαρμόζονται είναι δικές του και ποιες τις έχει «κληρονομήσει», μιλώντας για αυτοκριτική και αξιολόγηση.
Την απάντηση, όμως, ειδικά για τους πλειστηριασμούς, ανέλαβε να δώσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος (έχοντας την πίεση των δανειστών πάνω από το κεφάλι του για τη διενέργειά τους) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι, αν δεν γίνουν, «κινδυνεύουμε να μη βγούμε από το μνημόνιο και να χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση για τις ελληνικές τράπεζες, που, λόγω των “κόκκινων” δανείων, θα έχουν πρόβλημα με τα stress tests». Εσπευσε, όμως, να καθησυχάσει τους βουλευτές που τους «έζωσαν τα φίδια» ότι δεν είναι αριστερό, ούτε προοδευτικό να προστατεύεις βίλες στην Εκάλη και αποκάλυψε -όπως και ο Γ. Δραγασάκης- ότι υπάρχει άτυπη συμφωνία με τις τράπεζες να μην προχωρούν σε πλειστηριασμούς σπιτιών με αξία κάτω από τα 300.000 ευρώ.

Μια εντελώς άλλη διάσταση του διλήμματος αναδεικνύει ωστόσο ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, όταν ερωτάται για την κυβερνητική συγκατάθεση στους πλειστηριασμούς. «Δεν γίνεται νέα ζευγάρια να μην έχουν πρόσβαση σε στεγαστικά δάνεια για να “κλείνουμε το μάτι” σε στρατηγικούς κακοπληρωτές» δηλώνει στην «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εκτιμά ότι μετά τους πρώτους πλειστηριασμούς θα εμφανιστούν εκείνοι οι οποίοι, αν και μπορούν, δεν πληρώνουν, για να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση και εξυπηρέτηση των δανείων τους. Ενώ τώρα εκμεταλλεύονται την ευαισθησία και τη δυσκολία που υπάρχει για όσους πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους.
Ενδεικτικό της πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, πέρα από τις επίσημες επισημάνσεις του ΔΝΤ, είναι οι διαβεβαιώσεις που απαιτούσαν οι «θεσμοί» στο Hilton από την τρόικα των υπουργών Οικονομικών - Δικαιοσύνης - Προστασίας του Πολίτη, ότι η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών.

Τον «εξάψαλμο» Φίλη «σιγοτραγούδησαν» και άλλοι στην ΚΟ. Οι παρεμβάσεις του Αλ. Τριανταφυλλίδη και του Σάκη Παπαδόπουλου για τους πλειστηριασμούς, όπως και του Θοδωρή Δρίτσα για τη μετα-μνημονιακή περίοδο έδειξαν την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί η συζήτηση στην ΚΕ, που αναμένεται να συνεδριάσει μέσα στον Νοέμβριο, για να συζητήσει τα θέματα που θέλει να βάλει η εσωκομματική αντιπολίτευση - και όχι μόνο.
Ικανή ομάδα στελεχών προσανατολίζεται να ζητήσει από τώρα τον καθορισμό στόχων για τους νόμους που εφαρμόζονται και πρέπει να «ξηλωθούν», σε χρονική στιγμή τέτοια ώστε να απομένει ικανό χρονικό διάστημα πριν από την προσφυγή στις κάλπες. Σε αυτό το μεσοδιάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει -κατά την εκτίμησή τους- να δώσει απτά δείγματα επαναπροσέγγισης με τις θέσεις που περιλαμβάνει το πραγματικό του πολιτικό πρόγραμμα και όχι οι επιλογές που επιβλήθηκαν από τους δανειστές. Κάτι ανάλογο υποστήριξε και ο Θοδωρής Δρίτσας (τάση «53+») ενώπιον των συναδέλφων του βουλευτών, όταν ζήτησε από τώρα να ξεκινήσει σε ΚΟ και ΚΕ η συζήτηση για την εξειδίκευση των αλλαγών που θα πρέπει να γίνουν από τον Αύγουστο και μετά.

Φωνές για να μην καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου

Το άλλο πεδίο απαιτήσεων που αναμένεται να «σηκώσουν» κυρίως οι «53+» είναι η διεύρυνση της συζήτησης για τη δικαιωματική ατζέντα (θέμα που δεν έχει δημοσιονομικό κόστος και, άρα, δεν δυσκολεύει τον Ευ. Τσακαλώτο). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και σύμβουλος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου Πάνος Λάμπρου διάλεξε την ημέρα που η κυβέρνηση δεχόταν επίθεση από το εξωτερικό και τα άλλα πολιτικά κόμματα (πλην ΚΚΕ) για την άδεια στον Δ. Κουφοντίνα να παρέμβει δημόσια με άρθρο του στην ιστοσελίδα των «53+» και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των κρατουμένων, αλλά και την κατεύθυνση προς την οποία κινείτο ο νόμος Παρασκευόπουλου. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (εκ των κορυφαίων της τάσης «53+») προχώρησε, μάλιστα, ένα βήμα πιο πέρα, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο κατάργησής του, παρά μόνο σε ό,τι αφορά το αποσυμφορητικό κομμάτι. «Ο νόμος Παρασκευόπουλου δεν αποτελεί αριστερή παρένθεση. Δεν ήρθε για να φύγει και να δώσει τη σκυτάλη στον άφρονα σωφρονισμό της απάνθρωπης ακροδεξιάς αντίληψης... Η οριστική κατάργηση του ελληνικού Αλκατράζ, των φυλακών τύπου Γ’, δηλαδή, ήταν και παραμένουν η κορωνίδα του νόμου, που τόσο έχει κατηγορηθεί» επισήμανε ο Π. Λάμπρου προϊδεάζοντας για το πώς θα κινηθεί η εσωκομματική αντιπολίτευση σε αυτό το πεδίο, όπου με αφορμή την υπόθεση της Ηριάννας αναμένονται νέες τοποθετήσεις και πρωτοβουλίες.


ΕΙΠΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟ

Νίκος Φίλης: Να μη μιλάμε για έξοδο από τα μνημόνια. Η επιτροπεία θα συνεχιστεί και μετά το τέλος το προγράμματος.

Γιάννης Δραγασάκης: Υπάρχει το δίλημμα για τον ΣΥΡΙΖΑ να εξετάσει ποιες από τις πολιτικές που εφαρμόζονται είναι δικές του και ποιες τις έχει «κληρονομήσει».

Θοδωρής Δρίτσας: Θα πρέπει να επαναπροσεγγίσουμε το πολιτικό μας πρόγραμμα και όχι τις επιλογές των δανειστών

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: Εως το τέλος του έτους πρέπει να προχωρήσουμε σε ρύθμιση, γιατί εκπνέει η ισχύς του νόμου που απαγορεύει την πώληση στεγαστικών δανείων σε funds

Σάκης Παπαδόπουλος: Να προστατεύσουμε έγκαιρα την πρώτη κατοικία

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης: Οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας πρέπει να συζητιούνται πρώτα στο κόμμα

Κωνσταντίνος Παυλίδης: Χρειάζεται αλληλεγγύη μεταξύ μας, γιατί στην Επιτροπή Οικονομικών άλλοι σηκώνουν το βάρος και άλλοι κάνουν τουρισμό