Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, για το ναυάγιο στις συζητήσεις για λύση στο Κυπριακό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε την απόλυτη ευθύνη στην αδιάλλακτη πολιτική της Άγκυρας και μίλησε για παρωχημένες και ανεδαφικές τακτικές της γειτονικής χώρας. «Δυστυχώς άλλο ένα κεφάλαιο προστέθηκε στην ιστορία επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε: «Η προσπάθεια προσέκρουσε στην αδιαλλαξία της Άγκυρας. Η εμμονή σε δυσλειτουργικές προσεγγίσεις η Άγκυρα εγκλώβισε για άλλη μια φορά την Τουρκία σε μια αδιάλλακτη στάση».  

«Οι συνθήκες εγγύησης της συμμαχίας του 1960 δεν μπορούν να είναι το θεμέλιο για το αύριο, όταν υπάρχουν αποφάσεις του ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και όλα αυτά σε συνδυασμό με το Σύνταγμα μιας επανενωμένης Κύπρου που παρέχουν ασφάλεια και για τις δύο κοινότητες του νησιού. Η Άγκυρα δεν θέλησε να δει το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον των δύο κοινοτήτων. Έχει την απόλυτη ευθύνη για το ναυάγιο.  

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, κάνοντας έκκληση προς την Διεθνή Κοινότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες σημειώνοντας: «Η προσπάθεια πρέπει να εκκινήσει ξανά. Δεν πρέπει να μείνει το Κυπριακό ως ένα άλυτο ζήτημα. Θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από όλους η δίκαιη θέση των ελληνικών και κυπριακών θέσεων. Χρειαζόμαστε λύση βιώσιμη. Που θα εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Που θα εξασφαλίζει το μέλλον των δύο κοινοτήτων. Χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς ξένες εγγυήσεις. Αυτή ήταν η σταθερή θέση της Νέας Δημοκρατίας. Πρέπει να αποτρέψει η Διεθνής Κοινότητα πολιτικές κινήσεις που δεν έχουν σκοπό την λύση. Η Κύπρος ως ανεξάρτητο κράτος έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό της πλούτο. Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ της Κύπρου».  

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα υποστηρικτικός απέναντι στον Πρόεδρο της Κύπρου, κ. Αναστασιάδη, σημειώνοντας τις προσπάθειες και τις δυσκολίες που συνάντησε: «Καμία αμφισβήτηση δεν είναι νοητή. Καμία κίνηση αμφισβήτησης δεν είναι αποδεκτή. Θέλουμε μια θάλασσα που θα ενώνει και δεν θα χωρίζει κράτους και λαούς. Η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας είναι απαραίτητη. Η Τουρκία θα πρέπει να επιλέγει ποιόν ρόλο θα έχει τελικά σ’ αυτή την κρίσιμη περιοχή του κόσμου. Θα είναι παράγοντας σταθερότητας; Θα είναι σταθερός ή αβέβαιος σύμμαχος; Αυτό αφορά και στο Αιγαίο, όχι μόνο στην υπόλοιπη Μεσόγειο. Θέλουμε ουσιαστικές θέσεις φιλίας με την Τουρκία. Η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει και από την επίλυση του Κυπριακού».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε ότι ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη περνάει και μέσα από τους λαού που γειτονεύει. «Δεν πρέπει να απομονωθεί η Τουρκία. Οι παρεμβάσεις ωστόσο της γειτονικής χώρας συνεχίζονται. Με δηλώσεις μάλιστα που αμφισβητούν το κύρος της Ελλάδος και την κυριαρχία της. Η Τουρκία πρέπει να αναθεωρήσει αυτή την στάση. Οι λαοί μας δεν πρέπει να πορευθούν μέσα από εντάσεις. Τους αξίζει ένα καλύτερο παρόν κι ένα καλύτερο μέλλον».