Στοιχεία-φωτιά, τα οποία στριμώχνουν ακόμα περισσότερο στη γωνία τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, κατέθεσε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Από τα έγγραφα των ίδιων των υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ προκύπτει ότι η συμφωνία μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και του Βασιλείου Παπαδόπουλου υπεγράφη με διαδικασία-εξπρές, όταν, την παραμονή της υπογραφής, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων υποστήριζε ότι δεν υπάρχει εξουσιοδότηση υπογραφής όχι απλώς για τον Βασίλειο Παπαδόπουλο αλλά για κανέναν. Τα ίδια έγγραφα φωτογραφίζουν πως οι διαδικασίες-εξπρές κινήθηκαν με εντολή του ίδιου του υπουργού, καθώς αποκαλύπτουν ότι ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Κυριάκος Κυριακίδης πέταξε για Θεσσαλονίκη κατόπιν σύσκεψης στο γραφείο του υπουργού.

Στο πρώτο έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, φαίνεται ξεκάθαρα ότι στις 12 Ιουνίου 2017, παραμονή της υπογραφής της συμφωνίας, η Διεύθυνση υποστηρίζει ότι εκκρεμεί ο καθορισμός του εξουσιοδοτημένου αξιωματούχου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας που θα παρίσταται ή θα υπογράψει τη διακρατική συμφωνία. Από το ίδιο έγγραφο προκύπτει ότι ο Βασίλειος Παπαδόπουλος είχε εξουσιοδοτηθεί μόνο ως εκπρόσωπος κατά τη διαπραγμάτευση.

Ακόμα πιο ξεκάθαρο είναι το δεύτερο έγγραφο, το οποίο υπογράφεται από στελέχη της Διεύθυνσης Αμυντικών Προγραμμάτων & Κυρίων Συμβάσεων. Από αυτό προκύπτει ότι την παραμονή της συμφωνίας η ΓΔΑΕΕ ενημέρωσε τον κ. Παπαδόπουλο ότι θα πρέπει να της γνωστοποιήσει τον αξιωματούχο της Σαουδικής Αραβίας που θα υπογράψει. Το πρωί της επομένης έγινε σύσκεψη στη ΓΔΑΕΕ κατόπιν αιτήματος του κ. Παπαδόπουλου. Οσα ακολουθούν είναι ενδεικτικά του ότι όλα έγιναν άρον-άρον. Στις 16.00 ο διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Κυριάκος Κυριακίδης βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού και ζητά από τους συνεργάτες του δύο αντίγραφα της διακρατικής συμφωνίας. Στις 16.40 στρατιωτικό τζιπ φτάνει στο Πεντάγωνο και τα αντίγραφα παραδίδονται απευθείας στον κ. Κυριακίδη.

Μέσα σε μισή ώρα, και συγκεκριμένα στις 17.10, ο κ. Κυριακίδης εξέρχεται από το γραφείο του ΥΠΕΘΑ και ενημερώνει τον διευθυντή Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων ταξίαρχο Παπαδάκη (είναι ο ταξίαρχος που καταγγέλλει ότι απειλήθηκε από τον κ. Καμμένο με κράτηση) ότι φεύγουν για Θεσσαλονίκη με το αεροσκάφος C-27J για να υπογράψουν τη σύμβαση με τον Βασίλειο Παπαδόπουλο.