Στρατηγική αποδόμησης του κυβερνητικού συνασπισμού Τσίπρα – Καμμένου, που σπαράσσεται από εμφύλιο λόγω του Σκοπιανού, είναι σε εξέλιξη από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και ήδη έπεσε στο τραπέζι η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. «Δεν γίνεται τη μία ο κ. Καμμένος να το παίζει... μακεδονομάχος, να δηλώνει ότι δεν δέχεται σύνθετη ονομασία με τον όρο “Μακεδονία” και την επομένη να δηλώνει ότι μαζί με τον Τσίπρα θα πάνε “μέχρι τέλους”» τονίζουν κομματικές πηγές. Αναρωτιούνται πώς μπορούν οι ΑΝΕΛ να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που διαπραγματεύεται τη συμφωνία με τη σύνθετη ονομασία την οποία εκείνοι αντιμάχονται. 

Να «τραυματιστεί» το πατριωτικό προφίλ του Πάνου Καμμένου είναι ο στόχος. Του χρεώνουν ψηφοθηρικές πρακτικές, γιατί βλέπει ότι με δυσκολία θα μπουν στην επόμενη Βουλή οι ΑΝΕΛ. Την ίδια στιγμή, όμως, θέλει να κρατήσει πάση θυσία και την «καρέκλα». «Η μόνη γνήσια πατριωτική παράταξη είναι η ΝΔ η οποία διαχρονικά υπηρέτησε τα εθνικά συμφέροντα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει και του συλλαλητηρίου της Αθήνας, το οποίο στηρίζει, αν και δεν θα πάει ο ίδιος.

Η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό -αν έρθει στη Βουλή- διότι, με βάση τα όσα προανήγγειλε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, θα αφορά στην ουσία έναν οδικό χάρτη και όχι λύση-πακέτο που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πιθανόν να επιλέξει το «παρών». Επειδή, όμως, θα πρόκειται για συμφωνία με διεθνείς εγγυήσεις, δεν θα επικαλεστεί το άρθρο 28, παράγραφος 1 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο απαιτούνται 180 ψήφοι για την έγκρισή της, τις οποίες δεν διαθέτει η κυβέρνηση. Εάν δεν έρθει συμφωνία, η Πειραιώς θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για την εθνική περιπέτεια στην οποία έβαλε τη χώρα ακολουθώντας μικροκομματικές και διχαστικές πολιτικές. Τα ογκώδη συλλαλητήρια στέλνουν το μήνυμα ότι ξεχείλισε το ποτήρι για τον κόσμο. Εχουν αντικυβερνητική χροιά, σύμφωνα με την Πειραιώς, και είναι σαφές ότι προσδοκά σε εκλογικά οφέλη.

Το κέντρο

Η ΝΔ έκανε στροφή προς τη δεξιά της πτέρυγα παίρνοντας το ρίσκο να χάσει ψηφοφόρους από το κέντρο. Η πρώτη δημοσκόπηση που έγινε μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης (Pulse για το Action24) δείχνει ότι το 59% των πολιτών είναι αντίθετοι σε μία σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Επίσης το 65% των ερωτηθέντων αξιολογούν «σίγουρα θετικά» (49%) και «μάλλον θετικά» (16%) τα συλλαλητήρια και αντίστοιχες ενέργειες για το θέμα της ονομασίας. Παράλληλα, το 72% των ερωτηθέντων θεωρούν το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «πολύ» ή «αρκετά σημαντικό» για την Ελλάδα.

Η εικόνα αυτή εκτιμάται ότι δικαιώνει την πατριωτική στρατηγική της ΝΔ, καθώς στους δρόμους δεν βρέθηκαν μόνο δεξιοί, αλλά και κεντρώοι. Αναλυτές θεωρούν ότι ένας πολιτικός αρχηγός και ένα κόμμα κρίνονται από τον εν γένει προσανατολισμό τους και ιδιαίτερα από το πρόγραμμα τους και τις θέσεις τους στην οικονομία.

«Κακός διαπραγματευτής»

Στο στόχαστρο της Πειραιώς βρίσκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η στήριξη και η ανοχή που δίνει στον δεξιό κυβερνητικό εταίρο, κλείνοντας μάτια και αυτιά σε προκλητικές συμπεριφορές για να μη ρίξει την κυβέρνηση, θολώνουν το «αριστερό» προφίλ του. Η παραδοχή του πρώην επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν ο όμηρος που αγκάλιασε τα μνημόνια, είναι μια ακόμη απόδειξη για τις «κωλοτούμπες» που έκανε, όπως επισημαίνουν. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει χρησιμοποιήσει σκληρά λόγια για τον πρωθυπουργό και για τις διαπραγματευτικές ικανότητές του. «Οτι ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται, θα μπορούσε να ήταν το πιο σύντομο ανέκδοτο της τελευταίας τριετίας, αν τα αποτελέσματα δεν ήταν καταστροφικά για τη χώρα» δήλωσε. Η επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος το καλοκαίρι γίνεται αντικείμενο σκληρής κριτικής. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήδη έχει υπογράψει μέτρα 5,4 δισ. σε περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ που πλήττουν κυρίως τους αδύναμους. Η χώρα χρειάζεται ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που μόνο ο Κυρ. Μητσοτάκης μπορεί να εγγυηθεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας, είναι η επωδός της Πειραιώς.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ «GRASSROOTS»

Περιοδείες με συνταγή του δημοφιλούς Καναδού πρωθυπουργού

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει κανονικά τις περιοδείες με το νέο στυλ καμπάνιας που έχει εγκαινιάσει: «Αντί να έρθουν οι πολίτες σε εμάς, εμείς πάμε σε αυτούς». Πρόκειται για μια άμεση κοινωνική επαφή, χωρίς διαμεσολαβητές, του πολιτικού αρχηγού με τους πολίτες. Στην τελευταία του εξόρμηση στην Ηλεία επισκέφθηκε πάνω από 5-6 χωριά. Συναντάει τους πολίτες στους χώρους όπου κινούνται στην καθημερινότητά τους, στην εργασία τους, στα καφενεία, στα νεανικά στέκια, περπατάει στους κεντρικούς δρόμους όπου κυκλοφορούν. «Τους ακούμε και μας ακούνε» λέει, «χώρια που έχω γίνει εξπέρ των σέλφι». Εξηγεί το πρόγραμμα της ΝΔ, λύνει τις απορίες τους, ακούει τα προβλήματά τους. Μετά την περιοδεία του στην Πέλλα και την Πιερία, όπου εισέπραξε την έντονη ανησυχία για το Μακεδονικό, έκανε τη στροφή και στήριξε και τα συλλαλητήρια. Η καμπάνια αυτή ονομάζεται «grassroots».

Ενθερμος οπαδός της είναι ο δημοφιλής Καναδός πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό. Στο βίντεο που ετοίμασε η Πειραιώς χαρακτηριστικές είναι οι σκηνές. «Η τηλεόραση σε αδικεί» του είπε μια ηλικιωμένη. «Θέλω να το πεις σε όλες τις φίλες σου» της απάντησε γελώντας. Σε άλλο στιγμιότυπο ο Κυρ. Μητσοτάκης αστειεύεται με μια νεαρή που είχε βαμμένα τα μαλλιά της, τα μισά μπορντό και τα άλλα μισά μπλε-μωβ. «Τι είσαι εσύ; Η μεγάλη σύνθεση;» της είπε. «Του είπα να προσέξει τις επιλογές των νέων προσώπων και μου είπε “η αξιοκρατία σε καλύπτει;”» είπε ένας ηλικιωμένος.