Τέλος στην απεργία των συμβασιούχων στον χώρο της καθαριότητας θα επιχειρήσει να βάλει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Σήμερα το πρωί θα δεχθεί στο Μαξίμου το προεδρείο της ΠΟΕ ΟΤΑ (παρόντος του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη) και αφού νωρίτερα, αργά το βράδυ χθες δηλαδή, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τις νέες συμβάσεις και την προκήρυξη «τουλάχιστον 2.500» μόνιμων θέσεων καθαριότητας στους δήμους.

Η πρόσκληση για την συνάντηση αυτή απευθύνθηκε χθες το βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να βρεθεί μια λύση για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, καθώς της επόμενες ημέρες θα έχουμε και αυξημένες θερμοκρασίες εξ αιτίας του καύσωνα.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας χθες το βράδυ στην ΕΡΤ τόνισε «ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να διαμορφώσει μια νομοθετική ρύθμιση που θα λαμβάνει υπόψη την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου έτσι ώστε να δρομολογηθεί ένας διαγωνισμός με ευθύνη του ΑΣΕΠ για μόνιμες θέσεις εργασίας, με βάση τις θέσεις και τις πραγματικές ανάγκες που θα καταθέσουν οι δήμαρχοι.

Οι θέσεις προκύπτουν από τους οργανισμούς των Δήμων υπάρχει η δυνατότητα να επικαιροποιηθούν ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. «Έχω δει δεκάδες σωματεία συμβασιούχων, μαζί έχουμε συνδιαμορφώσει την πρόταση» εξήγησε ο κ. Σκουρλέτης για τη νομοθετική ρύθμιση, ενώ διαβεβαίωσε ότι «κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του». Τόνισε επίσης ότι τον ενοχλεί «το καθεστώς ομηρίας καθώς δεν είναι ούτε μπλε, ούτε πράσινοι αλλά εργαζόμενοι».

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός «εξαιτίας του κινδύνου για τη δημόσια υγεία προτάθηκε να παραμείνουν στην εργασία τους με συμβάσεις μικρής παράτασης 8 μηνών.»

Ο Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι θα υπάρξει «λελογισμένη μοριοδότηση και όριο ηλικίας τα 50 έτη» ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει «φωτογραφικός διαγωνισμός».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ακόμα την πολιτική αντίθεση της κυβέρνησης στην εισχώρηση ιδιωτών στην καθαριότητα «όταν αυτές οι υπηρεσίες εκχωρούνται σε ιδιώτες έχουμε μεγαλύτερο κόστος για τους πολίτες και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Ωστόσο την απόφαση την παίρνουν οι Δήμοι, πρόσθεσε.