Βαριές κατηγορίες για πλαστά έγγραφα στη συμφωνία πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία εκτόξευσε η Νέα Δημοκρατία μαζί με νέα στοιχεία που προέκυψαν από την αναλυτική εξέταση των πιστοποιητικών που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. 

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο τομεάρχης Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, αμφισβητήθηκε με στοιχεία η γνησιότητα των βασικών αποδεικτικών εγγράφων που παρουσίασε ως αυθεντικά ο υπουργός Αμυνας και αποκαλύφθηκε ότι η ύπαρξη του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου απεκρύβη από τα στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, όταν ενέκρινε τη διακρατική συμφωνία με τον όρο, βάσει του νόμου, να υπάρχει μεσολάβηση.

Τα στελέχη της ΝΔ τόνισαν ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα συνέβαιναν αυτά, ο υπουργός Αμυνας θα είχε οδηγηθεί σε παραίτηση και φυσικά, επομένως, στη Δικαιοσύνη.

Αρχικά, το πρώτο και βασικό έγγραφο με το οποίο ο επιχειρηματίας Β. Παπαδόπουλος εμφανίστηκε να έχει επίσημη εξουσιοδότηση από τη Σαουδική Αραβία δεν έχει καμία επίσημη σφραγίδα, ούτε έχει πρωτοκολληθεί. Επίσης, το υπογράφει ένας αξιωματικός της αεροπορίας, ο οποίος δεν έχει το δικαίωμα να πιστοποιεί εκπροσώπους της χώρας του και μάλιστα για υλικό που προορίζεται για τον στρατό ξηράς.

Σε αυτό το πιστοποιητικό, όπως εξήγησαν τα στελέχη της ΝΔ, βασίστηκε ο υπουργός Αμυνας για να προχωρήσει στην πώληση των βλημάτων, παρόλο που επιχείρησε να συνομιλήσει με τον ομόλογό του στο Ριάντ και δεν τα κατάφερε. 

Ετσι, χωρίς να υπάρχει καμία επαφή των δύο κρατών σε επίπεδο υπουργού, ο Παπαδόπουλος εμφανίζει πιστοποιητικά τελικού χρήστη (σ.σ.: δηλαδή, της χώρας που θα καταλήξουν τα πυρομαχικά), στα οποία επίσης απουσιάζουν επίσημες σφραγίδες και συγκεκριμένη ορολογία που εξηγεί ρητά ποιος πωλεί και ποιος είναι ο τελικός παραλήπτης, καθώς επίσης και το συνολικό τίμημα της αγοραπωλησίας.

Από μία απλή σύγκριση ενός παρόμοιου, αλλά γνήσιου πιστοποιητικού από αγορά αμυντικού υλικού που έκανε η Σαουδική Αραβία από τη Σερβία, όλα δείχνουν ότι λείπουν τα βασικά στοιχεία ενός έγκυρου εγγράφου. Πρώτα-πρώτα, χωρίς ίσως να χρειαστεί να κοιτάξει κανείς παραπέρα, στο έγγραφο Καμμένου λείπει η επίσημη στρογγυλή σφραγίδα του κράτους της Σαουδικής Αραβίας. Οι βουλευτές της ΝΔ όμως σημείωσαν και τις άλλες παραλείψεις που τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μη γνήσιο έγγραφο. Σε αυτό δεν υπάρχουν ημερομηνίες στην Αγγλική αλλά και διακριτικά της υπηρεσίας.

Ακόμα, πουθενά, σε κανένα έγγραφο προς τη χώρα δεν αναγράφεται η Ελλάδα «government of the Greece» αλλά «Hellenic Republic», δηλαδή Ελληνική Δημοκρατία. Επίσης, βάσει της διεθνούς πρακτικής, επισημαίνουν οι Βορίδης και Παναγιωτόπουλος, η χώρα που παίρνει το υλικό αναγράφεται ως «end user», δηλαδή τελικός χρήστης, και η χώρα που τα δίνει ως «exporter», δηλαδή εξαγωγέας. Στο έγγραφο που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Αμυνας, η Σαουδική Αραβία εμφανίζεται ως «importer» δηλαδή εισαγωγέας και εμφανίζεται ένας νέος όρος, η «εξαγωγική οντότητα», που είναι η εταιρεία του Β. Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, ο νόμος 3978 του 2011 απαγορεύει ρητά τη χρήση ενδιάμεσου, μεσάζοντα ή πράκτορα «κατά τη διαδικασία σύναψης και εκτέλεσης της σύμβασης». Ετσι, ακόμα και αν υποτεθεί ότι η εταιρεία του Β. Παπαδόπουλου είχε απλά την εκπροσώπηση της Σαουδικής Αραβίας, θα έπρεπε η μεταξύ τους σύμβαση να έχει προσκομιστεί στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, κάτι που δεν έγινε.