Οι διεθνείς εξελίξεις, οι κινήσεις στην παγκόσμια οικονομία και τα σύγχρονα επενδυτικά ρεύματα βρίσκονται πάντα ψηλά στα ενδιαφέροντα του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι επαφές του με όλους τους σημαντικούς παίκτες του παγκόσμιου χάρτη πυκνώνουν. Τα γεγονότα στην Ελλάδα είναι άμεσα συνδεδεμένα με όσα γίνονται έξω, ιδιαίτερα όταν οι μεγάλες πρωτεύουσες αλλά και τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης έχουν σχεδόν καθημερινά την Ελλάδα στην ατζέντα τους. Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι υπάρχουν γνωστοί διεθνείς παίκτες που το τελευταίο διάστημα ζητούν συνάντηση από τον κ. Μητσοτάκη, βλέποντας στο πρόσωπό του, προφανώς, έναν άνθρωπο που μπορεί να μιλήσει την ίδια γλώσσα, ώστε, πιθανότατα, να ανιχνεύσουν εάν υπάρχει πράγματι η διάθεση για μεταρρυθμίσεις που επικοινωνεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Για παράδειγμα, οι επαφές του Κυρ. Μητσοτάκη έφτασαν έως την Centerbridge, μια αμερικανική εταιρεία η οποία εξαγόρασε το 2012, εν μέσω κρίσης στην Ισπανία, τη μεγάλη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Actua, με χαρτοφυλάκιο 5 δισ. ευρώ. Αλλη εταιρεία είναι η Apollo, επίσης αμερικανική, με ενδιαφέρον για τα μεγάλα projects διαχείρισης ακινήτων, η οποία επίσης μετείχε σε ανάλογες κινήσεις στην Ισπανία. O πρόεδρος της ΝΔ μίλησε και με ανθρώπους της Fosun, ενός κινεζικού κολοσσού που έχει ήδη μπει στην Ελλάδα ως εκ των βασικών μετόχων στο project του Ελληνικού, αλλά και ως μέτοχος στη Folli Follie, που δραστηριοποιείται και στην Κίνα.

Η Fosun καλοβλέπει την Κρήτη ως αγορά όπου μπορεί προωθήσει Κινέζους τουρίστες και εκτιμά ότι το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι θα είναι σημαντική επενδυτική ευκαιρία για το τουριστικό της πλάνο. Το κομμάτι των επενδύσεων είναι μεγάλο, αρκεί να ασχοληθεί κάποιος με την τεράστια ζήτηση που υπάρχει και να μη χάνονται ευκαιρίες. Δεν είναι λίγα τα παράπονα που άκουσε ο πρόεδρος της ΝΔ για την ανυπαρξία μιας κεντρικής κρατικής υπηρεσίας που να συντονίζει όλες τις ενέργειες και, κυρίως, να δίνει σημασία στις δεκάδες μεγάλες και μικρότερες εταιρείες που αναζητούν στα τυφλά να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους πλάνα στην Ελλάδα. Πολύ χειρότερα, να εξαφανίζονται μόλις φτάσουν στα πρώτα γραφειοκρατικά εμπόδια ή ψάχνονται μεταξύ αρμόδιων και συναρμόδιων υπουργών και φορέων, έστω για να παρουσιάσουν τις σκέψεις τους για δουλειές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του που ασχολούνται με αυτό το δύσκολο και εξειδικευμένο έργο γνωρίζουν ότι φιλικές κινήσεις προς τα μεγάλα επενδυτικά σχήματα είχαν κάνει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως κάποιες επαφές έκανε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σημασία έχει, όπως λένε, μόλις σηκωθούν από το τραπέζι οι συνομιλητές σου να αισθάνονται ότι δεν έχασαν τον πολύτιμο χρόνο τους, αλλά να σχεδιάζουν την επόμενη συνάντηση, αντιλαμβανόμενοι ότι υπάρχει σοβαρότητα, αξιοπιστία και, κυρίως, στόχος και σχέδιο για την υλοποίησή του. Παράλληλα με τις επαφές αυτές, o πρόεδρος της ΝΔ συνεχίζει και τις επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, έχοντας κλείσει έναν σημαντικό κύκλο σε Βερολίνο, Παρίσι, Μαδρίτη και Λισαβόνα. Το επόμενο διάστημα, εκτός από τις εξορμήσεις στην ελληνική περιφέρεια με στόχο να ακούσει όσο περισσότερους μπορεί για τα προβλήματα που υπάρχουν και μπορούν να λυθούν εκτός μνημονιακών πλαισίων, ο πρόεδρος της ΝΔ θα ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών στο εξωτερικό.

Σε πρώτο πλάνο η ενέργεια

Δεν είναι μυστικό ότι παράγοντες της διεθνούς οικονομικής ζωής παρακολουθούν και τις πολιτικές εξελίξεις και ως γνωστόν η οικονομία είναι και σωστή πρόβλεψη. Παράλληλα, βλέπουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και λόγω γεωγραφικής θέσης αλλά και λόγω ανταγωνιστικών προσφερόμενων τιμών σε assets και το περιβάλλον εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Για παράδειγμα, ο τομέας της ενέργειας αποτελεί σήμερα το Νο1 ενδιαφέρον επενδυτικό εργαλείο για τους κολοσσούς του είδους και εντάσσεται στο γιγαντιαίο γεωστρατηγικό παιχνίδι για τον έλεγχο των ροών προς τη Γηραιά Ηπειρο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το κλειδί βρίσκεται στις δυνατότητες της χώρας να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της, που είναι και ο λόγος για τον οποίο σημαντικοί παίκτες στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό περιβάλλον την τοποθετούν στο πεδίο της εμβέλειάς τους.

Ενέργεια, τουρισμός, πρωτογενής τομέας και ποιοτικά προϊόντα προέλευσης είναι κινητήριος μοχλός του οικονομικού προγράμματος που σχεδιάζει η ΝΔ, φτιάχνοντας καινούργιους διακόπτες στον κρατικό μηχανισμό για να μπορεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες.

Γεμάτη η ατζέντα 

Μέσα σε έναν χρόνο που ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας έχει συναντηθεί με ανθρώπους της BlackRock, της Deutsche Bank, της Goldman Sachs και ακόμα είχε επαφές με την Pimco, την Blackstone, τον Paulson, την ING και την Canyon.

Στο βιβλίο των συναντήσεων και των αποδοτικών συζητήσεων για αναπτυξιακά μοντέλα στην Ελλάδα βρίσκεται σειρά άλλων εκπροσώπων μεγάλων εταιρειών και funds που παίζουν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του παγκόσμιου επενδυτικού χάρτη.