Σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση εξελίσσεται η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την Υγεία. Οι καταγγελίες του προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτη Πουλή σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για τέλεση του αδικήματος της απιστίας δίνουν νέα τροπή στην εξεταστική. Η επίμονη μάλιστα άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να διερευνήσει τις καταγγελίες με το πρόσχημα ότι δεν αφορούν στην περίοδο που διερευνά η εξεταστική, ανάγκασαν τη Νέα Δημοκρατία να στραφεί στη δικαστική διερεύνηση και να ζητήσει την άμεση διαβίβαση των πρακτικών της εξεταστικής στον εισαγγελέα, κάτι που αναμένεται να γίνει τις προσεχείς ημέρες μετά την καθαρογραφή των πρακτικών. Το ενδεχόμενο δικαστικής διερεύνησης των καταγγελιών και η μετατροπή του κ. Πολάκη από καταγγέλλοντα σε υπόλογο είναι πιο ορατό από ποτέ.

Οι καταγγελίες περιστρέφονται γύρω από την υπόθεση που είχε αποκαλύψει πρόσφατα η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» για πληρωμές εκατομμυρίων ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε εταιρεία security. Κατά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ο κ. Πουλής μίλησε για ξεκάθαρη απιστία. «Παραβιάζεται κατάφωρα εδώ και δύο χρόνια το δημόσιο λογιστικό και είναι πάνω από 10.000.000 ευρώ η απιστία που έχει γίνει» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Πουλή, η οποία έβαλε φωτιά στην εξεταστική και έθεσε στο στόχαστρο της ΝΔ τον κ. Πολάκη.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των εργαζομένων κατήγγειλε πως ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ από τις 24 Δεκεμβρίου 2015, οπότε και εντάχθηκε στο Δημόσιο Λογιστικό, απαγορευόταν να αναλαμβάνει υποχρεώσεις υπέρ τρίτων, στις πληρωμές που έχουν γίνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ στην εταιρεία security υπάρχει ως αιτιολογία και η φύλαξη κτιρίων του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Πουλής όμως δεν σταμάτησε εκεί. Υποστήριξε ότι όλα έγιναν χωρίς καμιά διαγωνιστική διαδικασία, χωρίς σύμβαση, ούτε καν προκήρυξη, και αποκάλυψε ότι σε πάρα πολλά τιμολόγια, τα οποία έχει στην κατοχή του, αναγράφεται ότι παρέχονται υπηρεσίες στη βάση προφορικών εντολών της διοίκησης, ενώ σε άλλα υπάρχει η επισήμανση για διαταγή πληρωμών κατ’ εντολήν του αναπληρωτή υπουργού.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσαν και οι καταγγελίες του κ. Πουλή, πως η ίδια εταιρία απέκλεισε παράνομα το κτίριο με εντολή της Διοίκησης και νόθευσε το Πρωτόκολλο του ΚΕΕΛΠΝΟ για την περίοδο 2013-2014, που ήταν η υπουργική θητεία του κυρίου Γεωργιάδη. «Αμεσα καλέσαμε την Αμεση Δράση. Κάναμε αγωγή και στις 18 Ιουλίου 2017 πήραμε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, η οποία διατάζει την απομάκρυνση της συγκεκριμένης εταιρείας από το ΚΕΕΛΠΝΟ, διότι προχωρά σε παράνομες πράξεις που αφορούν στο Μητρώο, στο Αρχείο, στο Πρωτόκολλο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Καταγγέλλουμε την παράνομη εταιρεία security στον κ. Πολάκη και αντί να τη διώξει, όπως όλες οι υπόλοιπες εταιρείες, την κρατάει και της έχει κάνει και αύξηση 70% μέσα σε ένα έτος, γιατί παίρνει 70% παραπάνω πλέον επί θητείας Πολάκη, δηλαδή τα 2.300 έγιναν 4.000 ευρώ» είπε ο κ. Πουλής.

Κατά τη Νέα Δημοκρατία, όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να μείνουν χωρίς διερεύνηση. Εξ ου και από την πρώτη στιγμή, προκειμένου να ξεπεραστεί η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι βουλευτές της ΝΔ επικαλέστηκαν τον Ποινικό Κώδικα και υποστήριξαν πως αφ’ ης στιγμής καταγγέλλονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως η απιστία, η εξεταστική είναι υποχρεωμένη να διαβιβάσει τα πρακτικά στον εισαγγελέα. Οι ίδιες πηγές μάλιστα υποστήριξαν ότι οι καταγγελίες Πουλή στη Βουλή θα πρέπει να συσχετιστούν με τις αναφορές που έχουν ήδη γίνει στην Εισαγγελία Διαφθοράς.


ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ – ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

«Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε την αλήθεια για τις ύποπτες υποθέσεις στο υπ. Υγείας»

Με κοινή δήλωσή τους στην «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», οι βουλευτές της ΝΔ Νότης Μηταράκης και Γιώργος Γεωργαντάς μιλούν για ύποπτες υποθέσεις, οι οποίες εμπλέκουν τη σημερινή διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και του υπουργείου Υγείας. «Η αμηχανία της κυβερνητικής πλευράς είναι πλέον εμφανής στην εξεταστική για την υγεία. Γιατί από εκεί που ο κ. Πολάκης κατήγγειλε “φαγοπότι” πάνω από 80 δισ. ευρώ πριν το 2015, έρχονται στο φως πολύ ύποπτες υποθέσεις, που εμπλέκουν τη σημερινή διοίκηση και του ΚΕΕΛΠΝΟ και κυρίως την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ακούσαμε από μάρτυρες να έχει μεν το ΚΕΕΛΠΝΟ ενταχθεί στις διατάξεις του Δημοσίου Λογιστικού, αλλά ταυτόχρονα να αναλαμβάνονται δαπάνες χωρίς διαδικασίες και χωρίς συμβάσεις. Ακούσαμε να δίνονται τα κλειδιά των γραφείων που φυλάσσονται τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ στην εταιρεία security, της οποίας η απομάκρυνση έχει διαταχθεί με δικαστική απόφαση. Ακούσαμε για “περίεργες” εξαφανίσεις στοιχείων και εγγράφων, για υπερδιπλασιασμό των εργαζομένων, που έφτασαν τους 1.700, για εκφοβισμούς υπαλλήλων, για ελεγκτές που αρνούνται να παραλάβουν στοιχεία και να τα ελέγξουν ως ώφειλαν. Και όλα αυτά για τη διετία 2015-2017. Πρόκειται για στοιχεία που μας έχουν θορυβήσει και συγκλονίσει όλους και έχουν καταστήσει την κυβερνητική πλευρά από κατήγορο, υπόλογο ενώπιον της επιτροπής. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε την αλήθεια και τα πραγματικά γεγονότα, γιατί αυτό είναι το χρέος μας, χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από την εν πολλοίς τεχνητή χρονική διάκριση που αφήνει εκτός πεδίου εξέτασης ακριβώς το διάστημα 2015 έως σήμερα» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δύο βουλευτές.