Εξαιρετικά κρίσιμα για την υπόθεση της ΠΓΔΜ είναι τα ραντεβού του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τους Μάθιου Νίμιτς και Νίκολα Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη. Η ελληνική πλευρά κρατά μάλλον μικρό καλάθι, αφού πρώτα καλλιέργησε κλίμα αισιοδοξίας για λύση στην υπόθεση των Σκοπίων που οδήγησε στο αλυτρωτικό «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Η Αθήνα έχει πλέον επιστρέψει στις πέντε προτάσεις Νίμιτς για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Πάντως, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής δεν απέρριψε κατηγορηματικά το «Ίλιντεν», λέγοντας πάντως ότι κυβέρνηση επιμένει στο erga omnes. Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ψηφίζει τίποτα με τον όρο «»Μακεδονία».

Πάντως, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και ο ΥΠΕΞ Νικολά Ντιμιτρόφ επιμένουν στο «Ίλιντεν» γεγονός που προβληματίζει.

Ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε ήδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο ΥΠΕΞ δήλωσε πως αναμένει να δει τη στάση που θα τηρήσει η πλευρά των Σκοπίων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κοτζιάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο νέος γύρος των συνομιλιών να διαρκέσει μόνο μια μέρα και όχι δύο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ενώ ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς των Σκοπίων ότι έχουμε πλέον περάσει στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, ανέφερε με νόημα πως η ΠΓΔΜ «δεν έχει παρά να το δείξει αύριο».

 «Κοιτάξτε, εγώ λέω ότι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος είμαι, αλλά έχω την θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και τον ρεαλισμό να βρει λύση. Οι λύσεις είναι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δύο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.