Στο στόχαστρο βάζει η ΝΔ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά την άρνηση του να γίνει εξεταστική για τις 12 συνομιλίες διάρκειας 21 λεπτών που είχε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη.

Ο ίδιος ο κ.Καμμένος προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε πρόταση μομφής ή προανακριτική σε βάρος του, η οποία, όμως, αν δεν στηριχθεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία καίγεται ως κοινοβουλευτικό όπλο και η ΝΔ δεν θα μπορεί να την χρησιμοποιήσει για την ίδια υπόθεση όταν γίνει κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έδειξε στην κυβέρνηση το δρόμο της Εξεταστικής, αλλά προσέκρουσε στον πρωθυπουργό, ο οποίος επικαλέστηκε ως επιχείρημα το γεγονός ότι η υπόθεση Noor1 βρίσκεται στην Δικαιοσύνη. Κάλεσε μάλιστα τη ΝΔ ότι στοιχεία έχει να πάει να τα καταθέσει. Μόνο που η Βουλή δεν εξετάζει την ποινική διάσταση της υπόθεσης, αλλά το κατά πόσο υπάρχει εμπλοκή του ενός ή του άλλου υπουργού, όπως τόνισε κομματική πηγή της Πειραιώς.

Η ίδια επισήμανε ότι μια εξεταστική μπορεί να υποβοηθήσει και το έργο της Δικαιοσύνης διότι έχει τη δυνατότητα να ζητήσει, για παράδειγμα, το άνοιγμα των τηλεφωνικών λογαριασμών της εισαγγελέως Ειρήνης Τζίβα και του λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη που φέρονται να έχουν μία εμπλοκή στην υπόθεση του ισοβίτη και χυθεί άπλετο φως για τα τηλεφωνήματα που έγιναν την επίμαχη περίοδο.

«Ο κ. Τσίπρας τράπηκε σε φυγή, απορρίπτοντας το αίτημα της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθεί το κρίσιμο ζήτημα της παρέμβασης Καμμένου σε μια τέτοια σκοτεινή υπόθεση δημοσίου ενδιαφέροντος» τόνισε η Πειραιώς μετά την προ ημερησίας συζήτηση που έγινε στη βουλή με αίτημα της Ν.Δ. για την οικονομία και εξελίχθηκε σε εφ' όλης της ύλης πολιτική αντιπαράθεση.

Ο Αλ.Τσίπρας, πάντως, δεν απάντησε -αν και πιέστηκε από τον Κυρ.Μητσοτάκη- αν ήταν σε γνώση από την αρχή των επαφών Καμμένου με τον ισοβίτη. Είπε μόνο ότι «δεν έκανε και κανένα έγκλημα» ο κυβερνητικός του εταίρος, απλά ήθελε να βοηθήσει τον ισοβίτη να πει την αλήθεια.

Ούτε ο Π.Καμμένος απάντησε αν γνώριζε και αν μιλούσε με τον λιμενικό ο οποίος φέρεται να παρότρυνε τον ισοβίτη να «δώσει» το όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη για την υπόθεση Noor1 ώστε να μείνει 10 χρόνια στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα υποστήριξε ότι δεν γνώριζε την εισαγγελέα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προκάλεσε ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα για την εξεταστική προκειμένου να τον φέρει σε δύσκολη θέση. «Να κάνω και μια ερώτηση, κ. Τσίπρα,μπορεί να καταφέρω να εκμαιεύσω και μια απάντηση από εσάς» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Ο κ. Καμμένος μέσα σε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση μας ζήτησε να προχωρήσουμε στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής» συνέχισε.

«Δεν χρειάζεται να πάμε μέχρι εκεί. Συμφωνείτε να γίνει Εξεταστική Επιτροπή για το ζήτημα αυτό; Κύριε Καμμένε, άκουσα πράγματα τα οποία μου προκάλεσαν εντύπωση. Άκουσα - για την υπόθεση αυτή του Noor 1 - πράγματα τα οποία είναι περίπου ανατριχιαστικά. Άκουσα, π.χ., ότι ο κ. Καμμένος έχει στην κατοχή του, αλλά δεν τις καταθέτει στη Βουλή ή στη Δικαιοσύνη, υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες στις οποίες εμπλέκονται βουλευτές της ΝΔ. Το 'πα καλά; Εάν, λοιπόν, κ. Τσίπρα, αισθάνεστε τόσο σίγουρος γι' αυτήν την υπόθεση και θεωρείτε λογική την εμπλοκή ενός υπουργού σας σε μια τόσο προβληματική υπόθεση, ιδού η Ρόδος. Ελάτε να φτιάξουμε μια Εξεταστική Επιτροπή, να συμφωνήσουμε όλοι μαζί, να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση. Εγώ σας το είπα από την αρχή, κ. Καμμένε. Εγώ δεν καλύπτω κανέναν σε αυτήν την υπόθεση. Κανέναν δεν καλύπτω. Και δεν είναι και δουλειά μου να καλύψω κανέναν. Διότι στο κάτω -κάτω της γραφής- η Δικαιοσύνη είναι αυτή η οποία θα αποφασίσει ποιος είναι αθώος και ποιος είναι ένοχος.»

Η ΝΔ, παρά την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να καταθέσει αίτημα για εξεταστική επιτροπή, η οποία θα προκαλέσει τριήμερη συζήτηση στη βουλή ακόμη και αν απορριφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.