Τι κι αν απείλησε με κίνδυνο ακόμα και για πτώση της κυβέρνησης..., ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν μπόρεσε το πρωί της Πέμπτης να κάμψει τις αντιρρήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι του έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα διαφωνίας για την τροπολογία που αφορά την αντιμετώπιση εκείνων που απειλούν να μπλοκάρουν τους πλειστηριασμούς.

Η πρώτη προειδοποίηση ήταν τηλεφωνική και προκάλεσε την απειλή Τσακαλώτου για κίνδυνο πτώσης της κυβέρνησης. Ωστόσο, κάποιοι εξέλαβαν αυτή την αναφορά ως έμμεσο εκβιασμό προκειμένου να υπερψηφίσουν, και εκεί ξεκίνησε η ζύμωση...

Κατ’ αρχάς, ορίστηκε για το μεσημέρι συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) προκειμένου οι συναρμόδιοι υπουργοί Κοντονής και Τσακαλώτος να εξηγήσουν στους βουλευτές πώς έχουν τα πράγματα και σε τι στοχεύει η τροπολογία, για την οποία πάντως ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη προϊδεάσει στο ΠΣ που έγινε νωρίς το πρωί της Τετάρτης χωρίς ανακοινώσεις. Διαμεσολαβητικό ρόλο ώστε να πείσουν τους βουλευτές ανέλαβαν πολλά κορυφαία στελέχη, ωστόσο υπήρχαν δυσκολίες που πολιτικά δύσκολα μπορεί να απαντηθούν.

Τελικά, ύστερα από μια φορτισμένη και πολύωρη συνεδρίαση, από την οποία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχώρησε εκνευρισμένος, το θέμα λύθηκε, αλλά με δύο υποχωρήσεις από τους υπουργούς, ως αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησαν οι βουλευτές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναγκάστηκε να «μαζέψει» το αυτεπάγγελτο της δίωξης για απειλή προς τους διενεργούντες τον πλειστηριασμό και να το μετατρέψει σε έγκληση, ενώ οι βουλευτές εξασφάλισαν ότι μετά τις γιορτές θα συνεδριάσει εκ νέου η ΚΟ προκειμένου να καταθέσουν οι υπουργοί προτάσεις νομοθετικής παρέμβασης για την οριζόντια προστασία της πρώτης «λαϊκής» κατοικίας, ώστε να καλυφθούν και κάποιοι ακόμα που δεν μπορούν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη.

Ως προς την πολιτική διαχείριση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά πληροφορίες ανέφερε ότι είναι δύσκολο να περιφρουρεί η Αστυνομία όλα τα συμβολαιογραφεία όπου θα διεξάγονται πλειστηριασμοί, ενώ άλλοι βουλευτές αναρωτήθηκαν αν θα συλληφθούν πολιτικοί από τη ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη ή την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που θα πηγαίνουν σε κάθε πλειστηριασμό.

Ο Νίκος Φίλης ζήτησε νομοθετική ρύθμιση για οριζόντια προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας, ενώ ο Θ. Δρίτσας ήταν εκείνος που τελικά «έλυσε τον κόμπο» με την πρότασή του, η οποία συγκέντρωσε την υποστήριξη πολλών βουλευτών.