Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε δέκα, αλλά είκοσι δύο ξένα εξειδικευμένα funds κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του πακέτου των «κόκκινων» δανείων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, της Eurobank. Τo συγκεκριμένο πακέτο αντιστοιχεί σε 220.000 «κόκκινες» χορηγήσεις των προϊόντων της καταναλωτικής πίστης της Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα αναμένεται να ολοκληρώσει άμεσα τη διαδικασία επιλογής και να καταρτίσει τη short list με τους επικρατέστερους «μνηστήρες», ο αριθμός των οποίων θα είναι μονοψήφιος.

Στόχος της Eurobank είναι η ολοκλήρωση της πώλησης να πραγματοποιηθεί εντός του τρίτου τριμήνου του 2017, δηλαδή το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου. Πάντως κύκλοι προσκείμενοι στην τράπεζα εκτιμούν πως η διαδικασία θα «τρέξει» πιο γρήγορα, με όλο το εγχείρημα να έχει ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Σχετικά με το εύρος της τιμής που δίνουν τα ξένα funds και οι ξένες εταιρείες για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου των «κατακόκκινων» καταναλωτικών δανείων, οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι κυμαίνονται από πολύ χαμηλά επίπεδα (0,07 ευρώ) έως και 0,15 ευρώ για κάθε 1 ευρώ δανείου.

Ανάλογες κινήσεις σχεδιάζουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, αναμένοντας όμως την έκβαση του εγχειρήματος της Eurobank, το οποίο ως πρώτο θα διαμορφώσει την αγορά τόσο ως προς το προφίλ των ξένων επενδυτών όσο και ως προς τις τιμές πώλησης.

Eν τω μεταξύ, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, απηύθυνε σύσταση στις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στέλνοντας μήνυμα στις διοικήσεις ότι δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες καθυστερήσεων.